Chuť a vůně Seychel

Aktuality
Chuť a vůně Seychel

Chuť a vůně Seychel

8.8.2018

Pokud si upravíme poučku, „když jsi v Římě, chovej se jako Říman“ tak když jste na Seychelách, jezte jako Seychelané. Místní kuchyni se říká Kreolská, je to ovšem trochu zavádějící, protože Kreolská kuchyně zahrnuje veškeré oblasti, kde se mluví kreolštinou a každá je v něčem trochu specifická. Opravdoví gurmáni tak mluví o kuchyni Seychelské. Ale dost slovíčkaření a jdeme ochutnávat.

V Kreolské kuchyni nalezneme vlivy mnohých světových kuchyní, a přesto je jedinečná. Mlsné jazyky ji označují za nejlepší v Indickém oceánu, ale asi budeme muset uznat, že toto je dost subjektivní. Místní kuchyně je hravá, ráda kombinuje barvy, chce vypadat hezky a potrpí si na vůni. Málokdy je příliš kořeněná, ač koření ráda kombinuje ale jen tak aby vyzdvihla chuť samotné hlavní přísady pokrmu. Časté je použití voňavých koření hřebíček, muškát, máta, skořice, kardamom, česnek, kurkuma, zázvor a z Indie si vypůjčili směsi koření kari, které se v místní verzi těší velké oblibě.

Důležitou vedlejší roli zde hraje rýže, je to nejtypičtější příloha, kterou vám zde naservírují. Hlavní roli pak hrají samozřejmě ryby a mořské plody putující z moře přímo na talíř. Hovězí a kuřecí maso se v místní kuchyni také vyskytuje často, zvláštností je například maso z Kaloně (ano, je to ten přerostlý netopýr, ne, není to žert) jeho maso je tuhé, a tak se servíruje zejména ve formě curry.

Kromě masa jsou pokrmy bohaté také na zeleninu a veškeré přísady se používají čerstvé. Místní si také potrpí na kokosový ořech, jeho dřeň a mléko jsou obsaženy ve většině jídel a zmírňují případnou pálivost feferonek. Typickým nápojem je místní čaj pěstovaný na ostrově Mahé a prodávaný pouze na Seychelách.

S jakými specialitami určitě neprohloupíte? Mořské plody a ryby jsou zde číslo jedna, curry směsi jsou hned za nimi ale jsou zde i nenápadné a typické pokrmy, které byste neměli minout. Jedním z takovýchto delikates jsou plněné taštičky, i zde je inspirace z Indie. Samosa taštičky, jsou dělány ručně a plněny masovou i bezmasou směsí. Určitě vyzkoušejte také polévku Tec-tec s malými mušličkami. Pokud to půjde, určitě ochutnejte jakékoliv ovoce, které potkáte. Vzhledem k tomu, že se nacházíte v oblasti rovníku, ovoci se mimořádně daří a je zde opravdu šťavnaté a sladké. Místní exotické ovoce zat, guanabana, nebo cherimoya by vaší pozornosti neměly uniknout.

Kreolská kuchyně rozhodně patří k TOP světovým kuchyním, kterou, pokud se ocitnete na Seychelách, nesmíte vynechat.